Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Białymstoku ogłosił wyniki konkursu „Podlaski przepis”. Był on adresowany do Kół Gospodyń Wiejskich z województwa podlaskiego.
W konkursie, trzecie miejsce w województwie podlaskim, za przepis na tradycyjny deser regionalny - knedle na parze, zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich "Basiewianki" z Koców-Basi.
Konkurs był organizowany dla dwóch kategorii przepisów: na tradycyjną potrawę regionalną oraz na tradycyjny deser regionalny. Komisja konkursowa oceniała propozycje potraw i deserów w oparciu o kryteria zgodne z regulaminem konkursu „Podlaski przepis”. Ocenie podlegała dokumentacja historyczna przepisu oraz zdjęcie wykonanej potrawy lub deseru. Po wnikliwej analizie Komisja wyłoniła po 3 najlepsze zespoły, w każdej kategorii.
Składamy gratulacje wszystkim Paniom z Koło Gospodyń Wiejskich "Basiewianki" oraz sołtysowi Andrzejowi Wojtkowskiemu za sukces oraz za promowanie Gminy Ciechanowiec i tradycyjnych potraw naszego regionu.
Wyniki konkursu:
Przepis na tradycyjną potrawę regionalną:
- miejsce I - KGW Roże w Rudce - Głowizna faszerowana
- miejsce II - KGW Boróweczki - Korzy
- miejsce III - KGW Nadbużanki w Mielniku - Kluski na pęczaku
Przepis na tradycyjny deser regionalny:
- miejsce I - KGW Kaczynianki - Legómina z kaszy manny
- miejsce II - KGW w Rudzie - Ciasteczka sakiewki
- miejsce III - KGW Basiewianki - Knedle na parze