Koło Gospodyń Wiejskich "Basiewianki" z Koców-Basi laureatem konkursu „Podlaski przepis”

Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Białymstoku ogłosił wyniki konkursu „Podlaski przepis”. Był on adresowany do Kół Gospodyń Wiejskich z województwa podlaskiego.

W konkursie, trzecie miejsce w województwie podlaskim, za przepis na tradycyjny deser regionalny - knedle na parze, zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich "Basiewianki" z Koców-Basi.

 

Konkurs był organizowany dla dwóch kategorii przepisów: na tradycyjną potrawę regionalną oraz na tradycyjny deser regionalny. Komisja konkursowa oceniała propozycje potraw i deserów w oparciu o kryteria zgodne z regulaminem konkursu „Podlaski przepis”. Ocenie podlegała dokumentacja historyczna przepisu oraz zdjęcie wykonanej potrawy lub deseru. Po wnikliwej analizie Komisja wyłoniła po 3 najlepsze zespoły, w każdej kategorii.

 

Składamy gratulacje wszystkim Paniom z Koło Gospodyń Wiejskich "Basiewianki" oraz sołtysowi Andrzejowi Wojtkowskiemu za sukces oraz za promowanie Gminy Ciechanowiec i tradycyjnych potraw naszego regionu.

 

Wyniki konkursu:

Przepis na tradycyjną potrawę regionalną:

  • miejsce I - KGW Roże w Rudce - Głowizna faszerowana
  • miejsce II - KGW Boróweczki - Korzy
  • miejsce III - KGW Nadbużanki w Mielniku - Kluski na pęczaku

Przepis na tradycyjny deser regionalny:

  • miejsce I - KGW Kaczynianki - Legómina z kaszy manny
  • miejsce II - KGW w Rudzie - Ciasteczka sakiewki
  • miejsce III - KGW Basiewianki - Knedle na parze